Amsterdam co by kamenem dohodil aneb výlet za všechny prachy

                                       

Nedávno jsem byla na čtyřdenním výletě v Amsterdamu, kam jsem jela s moji partou, kterou znám snad věčnost a už jsme spíš rodina než kamarádi a bylo to naprosto skvělé. Až tak, že Amsterdamu věnuji jeden příspěvek tady na blogu.

Chci vám napsat, jaký je můj dojem z Amsterdamu, jaká je tam móda, co je dobré vidět a co je dobré ochutnat, takže pokud vás čeká cesta do Amstru, určitě si tento článek přečtěte, budete za něj rádi.

Amsterdam je hlavní město Nizozemska, je to provincie Severního Holandska.
Říká se, že je to nejvíce navštěvované město světa.
A svoji unikátností si ho z jiným městem nespletete, dominantou města jsou slavné kanály, je jich je ve městě více než 160 a společně s mosty, můstky a nádhernými historickými budovami vytváří přímo pohádkovou scenérii.
Také jednou z mnoha dominant tohoto místa je neuvěřitelné množství cyklistů, obyvatelé Amsterdamu jsou totiž zvyklí se všude pohybovat na kole, vzdálenosti jsou tam tak akorát na kolo.
Kolo má přednost před autem a vlastně před vším a člověk si musí na každém kroku dávat pozor, aby ho nějaké kolo nesrazilo i my měli celkem velký problém pochopit hierarchii provozu.
Další dominanta města se rozpíná již z minulosti a to jeznámá RED LIght ulice, kde najdete nejstarší řemeslo světa a to obchod s prostitucí.

                  

Red line, ale stojí nejen za zmínku, ale také za návštěvu, uvidíte nabízení sexu v přímém přenosu, nevím, jak na tom jste s tímto vy, ale na nás to bylo prostě moc.
Ale je to dobré vidět a když už budete Red line ulice, mám pro vás tip na bar, který se nachází na jejím konci.
Mata Hari Oudezijds Achterburgwal 22, Amsterdam - bar bistro - svým designem a drinkami je to mé velké doporučení, nebudete litovat.

                    

Móda v Amsterdamu
Je všelijaká, na ulicích vidíme street style, který je nejvíce od místních, nebo vintage style, který by se mohl také brát, jako dominanta obyvatel.
Nizozemci jsou hodně visocí a hubení lidé, kteří bud vsadí na pohodlnou eleganci nebo se pustí do experimentů v crazy kreacích, které jsou tu na denním pořádku, lidé se tu nebojí barev a rozhodně se nebojí vyjádřit svůj styl.
Vintage obchody vidíme skoro na každým rohu Amsterdamu a s cenami, jako všude v Amstru si za styl připlatíme. Najdeme zde Vintage ochůdky s oblečením starším, ale i vintage oblečení s luxusními značkami.
Ale i Designérům se v Amstru daří a to je krásný příklad obchodu - @wearelables kde je k prodeji mnoho značek najednou.
Látky jsem tady také navštívila a odnesla jsem si jedno doporučení, které si jde obědnat i online a to www. STOF.NL  látky opravdu stojí za to (ceny nizozemské)

              

Co je dobré vidět v Amsterdamu
Člověk přiletí na letiště a Amster je tak skvělý, že při příletu rovnou nasedneš na metro a jedeš do centra Amsterdamu.
My bydleli v Haarlemmer Houttuinen, kde jsme byli opravdu v centru dění a hned při příjezdu jsme objevily kouzlo Amsterdamských kanálů a celé město měli jako na dlani.
Takže od zmíněné Red line, kterou jistě nevynechejte pokračujeme centrem města.
Jistě bych si domluvila projížďku kanálami v loďce, je to takový jiný pohled na město z jiného úhlu.
Botanická zahrada či zoo také stojí za podívání a kdo má rád kulturu, jistě může zaběhnout do muzea, kde si může vychutnat od Van Gogha, Rembrandta či mnoho dalších malířů.
Kousek od města, co by kamenem dohodil jsou dva krásné výlety, které jistě doporučuji.
Zadaamm - Výlet za větrnými mlýny, byl jeden z nejhezčích zážitků, které jsme v Amsterdamu měli, tedy za nás (malé doporučení je jet vlakem o dvě zastávky dál za Zadaam, kde rovnou vystoupíte u mlýnu) Cestou si dejte čokoládu v čokoládovně a nebo si to nechte až do mlýnového městečka, kde si dokonce čokoládu můžete sami připravit. Dále se můžete těšit na sýrárnu nebo muzeum výroby dřeváků.

        

Keukenhof - je další místo, kam jistě stojí zaj to jet. Zahrady plné tulipánů o rozloze 32 hektarů, kde se rozkvétá asi tak 7 milionu cibulovin. (TULIPÁNY, NARCISY, KROKUSY, HYACINTY či LILIE)
Masová záležitost, ale stojí za to a jen si dejte pozor v jaké roční době tam jedete, aby tulipány nebyli odkvetlé. My byli začátkem května a už to bylo na hraně. Zahrady jsou otevřeny od září, ale nejlepší období je Duben - květen (doporučení - objednat vstupenku společně s lístkem na autobus několik dnů dopředu, může se vám stát, že už nebude místo a to by bylo mrzuté)

     

Dům Anny Frankové - Ten my bohužel nezvládli, protože čekačky na něj jsou opravdu dlouhé a to vám dám další radu, aspoň 2 měsíce dopředu zarezervovat termín návštěvy, jinak nemáte šanci.

Dvůr bekyní - Begijnhof - Přímo v rušném historickém centru města se nachází dobře ukrytá oáza klidu a harmonie, vnitřní nádvoří či dvůr Begijnhof, obklopený souborem malebných domů s prostým kostelíkem. Historie tohoto místa sahá až do poloviny 14. století, kdy zde vznikl areál obývaný bekyněmi, svobodnými ženami, které se nechtěly stát přímo jeptiškami, ale toužily po intenzivním duchovním životě. Náplní jejich práce byla především péče o staré lidi, výuka chudých dětí a další charitativní činnost. Určitě stojí za návštěvu.

Nejstarší zvedací most v Amsterdamu - Magere Brug

            

Nejstarší a nejznámější trh v Amsterdamu Albert Cuyp trh (jídlo, květiny, sýry a lokální zboží) Poloha: Albert Cuypstraat (v oblasti De Pijp ) Otevřeno: celoročně, pondělí - sobota od 9:00 do 17:00

            

Rada je všechno dobré si předem obednávat, vstupy, kavárny, restaurace, bary, když to neuděláte, může se Vám také stát, že si nesednete nebo nic neuvidíte, protože prostě nebude kapacita.


Restaurace do kterých prostě musíš -
Ter marsch co - Vijzelstraat 4, Amsterdam
Burgery, které prostě musíš zkusit

          

New duch - Prinsengracht 60-62 Amsterdam centrum -
skvělý gay podnik, kde se opravdu stojí za to zastavit  mají to tu moc dobré!
Avocado chléb s kozím sýrem, fresh z pomeranče a káva, s touto volbou nikdy neuděláte chybu.

                              

La Perla - Tweede Tuindwarsstraat 14, Amsterdam
Pizzerie, kde mají i plzeň a pizzu jak z Itálie.

           

Brouwerij De Preal - Oudezijdes Armsteeg 26, Amsterdam - Pivnice, kde mají opravdový výběr piv a je tam i pivovar, vaří si své speciální pivo.
Zajímavost je, že pivovar/ pivnice zaměstnává lidi, které jen tak nedokážou sehnat zaměstnání.
Pivovar pomáhá lidem vrátit se do normálního života, to je ta myšlenka podniku.

Kavárny, kam prostě musíš
C.T - coffe a coconuts - Ceintuurbaan 282-284, Amsterdam
Kavárna, která vás okouzlí již u vchodu, je tedy strašně velká, má 3 patra, kde opravdu lituji tu obsluhu tam.
Ale kupodivu, všichni jsou tam milý a jídlo, káva a smoothie, co jsme tam měli jsou super.
My jsme měli jejich vyhlášené avocado tousty, coconut vodu, croissanty, kávu a vše bylo výborné.

            

Bakers Roasters - Eerste Jacob van Campenstraat 54 Amsterdam
Kavárna, která umí vážně dokonalé věci v Americkém stylu, milkshaky, lívance, dortíky - prostě tam musíš zajít! DOPORUČENÍ s velkém D!

                                

Koffie a Lunchcafé PIQNIQ - Lindengracht 59, Amsterdam
Skvělé waffle, frashe, káva a příznivé ceny tohoto kouzelného místa.

                                     

Ještě tip na dárky, nejlepší jsou waffle nebo místní sýry.
Doufám, že vám článek k něčemu byl a tímto je to zatím vše, těším se při dalším dílu 8.6 ahoj

Dostupnost